Hogyan lesz jogsim?

Tudnivalók a "B"-kategóriás jogosítványszerzésről

 • Elhatározás
 • Életkor és egyéb feltételek
 • Iskolaválasztás
 • A költségek
 • A hatósági díjak
 • Beiratkozás, orvosi alkalmassági
 • Elméleti tanfolyam
 • Vöröskeresztes tanfolyam
 • KRESZ-vizsga
 • Milyen oktatót válasszak?
 • Felkészülés a forgalmi vizsgára
 • A forgalmi vizsga
 • A hálapénz kérdése
 • A Pályaalkalmassági Vizsga (PÁV)
 • Igazolás eredményeinkről
 • Végül az okmányiroda

Elhatározás

Az első és legfontosabb, a motíváció! Miért is szeretnél jogosítványt? A magánéletedhez, vagy a munkádhoz kell, szórakozásból vagy szükségből? Régóta vívódsz azon, hogy elkezd, vagy csak épp ma tapostak egy nagyot a lábadra a tömött buszon, és betelt a pohár, elég volt a tömegközlekedésből? Avagy csak kipattant a fejedből, hogy "most jött el az ideje..."

Mindegy mi az indíttatás, mi az igazi ok, egyre fel kell készülnöd: az elkövetkezendő napok, hetek mozgalmasak lesznek. Itt egy-két jótanács, ami megkönnyítheti a dolgod.

Életkor és egyéb feltételek

 • A "B"-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez a következő életkori feltételeket kell figyelembe venni:
 • 16 és fél évesen lehet jelentkezni az elméleti tanfolyamra, azaz beiratkozni.
 • 16 és háromnegyed évesen lehet KRESZ elméleti vizsgán megjelenni
 • 17 évesen lehet az első gyakorlati vizsgát, azaz az első járműkezelési vizsgát letenni.
 • Az említett időpontokat napra pontosan kell érteni.

FIGYELEM! Az említett életkorok alatt semmilyen indokkal sem lehet a tanulmányokat elkezdeni. Nem létezik már szülői beleegyezés, és még maga a közlekedési miniszter sem adhat mentesítést ez alól a korhatár alól.

A vezetői engedély megszerzésének felső korhatára nincs! Az orvos dönti el, hogy egészségileg alkalmasak vagyunk-e a vezetésre. Ennek ellenére, több éves tanítási tapasztalatainkra építve, szeretnénk egy fontos dolgot megemlíteni:
Jogosítványt szerezni legkönnyebben 17-25 éves korban lehet! 

E kor fölött, az évek múlásával arányosan nehezedik a tanulás. Ne feledjük, a vezetés nem csak elméleti tudásból áll, hanem bonyolult mozgássorozattal, nem egyszerű mozgáskoordinációval és elég jelentős idegrendszeri tevékenységgel - elsősorban figyelemmel - jár. 

Természetesen vágjunk bele bátran, akárhány évesek is vagyunk, de ne felejtsük el, hogy sokkal több energiát igényel, mintha 25 éves korunk alatt kezdtük volna el. Régi szakmai mondás: Aki ahány éves, annyi órát kell minimum vezetnie!

A vezetői engedély megszerzésének egyéb feltételei is vannak:

 • Ha már jártunk valamikor autóstanfolyamra, azt feltétlenül említsük meg a beiratkozásnál! 
 • 2 éven belül, illetve ameddig érvényes az előző "ügyiratunk", ha elkezdünk egy új tanfolyamot, akkor a régi tanulmányainkról le kell mondani. 
 • 2 éven belül nem évülnek el az előző sikertelen forgalmi vizsgák sem. Tehát ha újra kezdjük, akkor a vizsgaszámok összeadódnak. Ennek akkor van jelentősége, ha elérjük az 5-öt, mert akkor PÁV kötelezettségünk - pályaalkalmassági vizsgálat - keletkezik. 
 • A 2 éven belül ez a PÁV kötelezettség fennáll!

Természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, ha esetleg volt már jogosítványunk, és azt valamilyen okból bevonták, akkor csak a bírósági határozatban szereplő időpont után kezdhetünk újra tanfolyamot.

Ha pedig utánképzésre köteleztek, akkor ne kezdjünk el új tanfolyamot! (Gondolván, így hamarabb juthatunk újból papírhoz.)

Iskolaválasztás

A jogosítványszerzés menetében ez az egyik legnehezebb, de ugyanakkor legmeghatározóbb kérdés. Általában a tanulók zöme egy iskolánál kezd és ugyanannál is fejezi be tanulmányait. De lehetőség van menet közben iskolát váltani, azonban általában ezek az ún. áthelyezések csalódással érnek végett. Az új helyen sem történik csoda, ott is ugyanazok a vizsgabiztosok fognak vizsgáztatni, ugyanúgy felemeli a hangját az oktató a kritikus helyzetekben, ugyanúgy fizetni kell a szolgáltatásért. 

Ha gondunk van, célszerű az iskolavezetőt felkeresni, és kérni a probléma orvosolását. Természetesen a legszerencsésebb az, ha kellően körültekintően választjuk meg leendő autósiskolánkat.

A legfontosabb szempontok iskolaválasztás előtt:

Helyszín: Általában az elméleti tanfolyam mindösszesen 2-3 hétig tart, minimum 7 foglalkozás keretében. Tehát ennyiszer kell elmenni a foglalkozások helyszínére. A legtöbb autósiskola máshol tanít és máshol vezettet. Azaz az elsődleges szempont ne az legyen, hogy lakhelyünkhöz közel van-e a kiválasztott iskola. 

A legnépszerűbbek a belvárosi iskolák, főleg azoknak, akik nap mint nap munka vagy tanulás végett bejárnak a városba. Akik a külvárosokban laknak, körültekintően tájékozódjanak. 

 • Az iskola "nagysága": Vannak kiváló egyszemélyes autósiskolák, és minőségben kevesebbet nyújtó nagyok is. Ennek ellenére érdemes pár tényezőt mérlegelni:
 • A nagyobb iskolák több oktatóval dolgoztatnak, tehát az esélyünk nagyobb, hogy gyorsabban végezhetünk. A járműpark is valószínűleg választékosabb, az oktatás különböző fázisaiban rugalmasabb szolgáltatásokban lehet részünk. Pl. gyakrabban szerveznek helyben eü.-tanfolyamot, stb.
 • A nagyobb iskolák általában jobban "hallatják" magukat, tehát hirdetésekben sűrűbben találkozhatunk velük, a kisebbek inkább ismerősi ajánlásra épülő, családias jellegű képzést nyújtanak.
 • A nagyobb iskolák modernebb szemléltetőeszközökkel, technikai berendezésekkel, számítógépekkel rendelkezhetnek, ez is előnyt jelenthet. Saját orvosi vizsgálati lehetőséget szerveznek, saját tansegédleteik lehetnek stb.
 • Az sem utolsó szempont, hogy általában nagyobb apparátussal dolgoznak, tehát hosszabb időszakban nyitva tartó ügyfélfogadóval rendelkezhetnek, gyakrabban szerveznek vizsgákat.

Feltételes módban fogalmaztunk, tehát, hogy ezek az állítások egy-egy helyen igazak-e, arról győződj meg személyesen!

Árak

Feltétlenül figyeljünk arra, hogy a jogosítványszerzésnek kialakult, nagyságrendileg pontosan megállapítható költsége van. Tehát kezeljük óvatosan a túlzottan olcsó ajánlatokat. Azonos szolgáltatásról van szó, tehát nem létezhet, hogy két iskola között több tízezres nagyságrendű különbségek legyenek! Kérdezzünk meg végzett tanulókat az összes befizetett költségről, és nagyjából egyforma összegeket fogunk kapni.

Figyeljünk oda a reklámokban megjelenő árakra. Kérdezzünk rá, hogy valóban fedezi-e valamennyi költségünket.

A legfontosabb tanácsunk! Ha valóban komolyan gondoljuk a jogosítványszerzést, akkor mindenképpen még a beiratkozás előtt keressük fel személyesen a kiválasztott iskolát! 
A személyes tapasztalat, az átvett írásos tájékoztatók, szerződések tartalma, milyensége mindig minősíti majd leendő képzőszervünket.

A költségek

Az első kérdés, amikor elhatározzuk, hogy megszerezzük jogosítványunkat, az, hogy mennyibe fog kerülni? Természetes, hogy a legolcsóbb megoldásra törekszünk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni a bölcs mondást, mi szerint olcsó húsnak híg a leve. Ennek persze ellentmond az az életből vett példa, hogy inkább az olcsó kínai piacon vásárolunk ruhaneműt, mint a márkás áruházakban, de ne feledjük, hogy a vezetői engedély megszerzésére életünkben csak egyszer nyílik alkalom, tehát érdemes megfontolni az ár és a kapott szolgáltatás arányát.

Alaptanács: 

Bármilyen olcsó hirdetést találunk, ne vágjon bele senki, akinek a beiratkozást követő 2-3 hónapban nem áll rendelkezésre legalább 100.000 forint.

Az interneten olvastuk a következő hirdetést: Jogosítvány 49 900 forintért!

Hihetetlenül olcsó ajánlat, aminek valamilyen oka lehet. Feltehetően az oktatás színvonala hibázhat, vagy esetleg 4 másik általunk történő tanuló beszervezéséért cserébe ennyi az ár.  Ne feledjük, a 30 vezetési óra csak egy kötelező minimum. Egy ügyeskedő oktató, ha akar, tud úgy tanítani, hogy még a 60. órában sem vagyunk vizsgaérettek.

Figyelem! Ma már elfogadott szokás a legtöbb iskolában, hogy plusz órák díja pár száz forinttal magasabb, valamint kötelező órákat kell vennünk a sikertelen vizsgák utáni felkészüléskor is.

Mire számítsunk? Nézzük az átlagos, elfogadható árakat, költségeket:

 • Elméleti tanfolyam díja: 15-25.000 Forint
 • Vezetési óradíjak az első 30 órában: 3000-3500 Ft/óra
 • Vezetési óradíjak a pótórák alatt: 3000-3500 Ft/óra
 • Alapórákra vetítve a minimális átlagköltség 100.000-120.000 forint között változik iskoláktól függően. De pl. 10 pótórával és két bukott vizsgával ez a díj megemelkedhet akár 120-150.000 forintra is.

Sok iskola biztosít részletfizetést, de figyeljünk oda hogy a legtöbb helyen a részleteket a vezetési gyakorlat alatt be kell fizetni, ami jó esetben akár másfél-két hónap alatt realizálódhat. Érdemesebb tehát a tandíjat előre egy összegben befizetni, mert ebben az esetben majdnem mindenhol adnak pár ezer forint kedvezményt.

Több havi részletfizetéseket általában pénzintézeteken keresztül biztosítanak az autósiskolák - pl. személyi kölcsön formájában -, ilyenkor azonban meg kell felelni a hitelkritériumoknak!  

A hatósági díjak

A jogosítványszerzés költségei nem csak a tandíj befizetésével járnak!

A Vizsgabizottság, mint hatóság, vizsgadíjat kér, az orvos is az alkalmasságiért, sőt a Vöröskereszt is a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamért. Ezek együttesen ma már meghaladják a 20-25.000 forintot, tehát feltétlenül számoljunk velük! 

Tételesen

 • KRESZ-vizsga díja:  4600 Ft  (Ez az ára az  esetleges pótvizsgáknak is!)
 • Forgalmi vizsga díja: 11000 Ft
 • Közúti elsősegély vizsga díja: 6500 Ft
 • Orvosi alkalmassági díja (10 évre): 6000 Ft
 • Elsősegély-tanfolyam díja: 8000 Ft
 • Jogosítvány kiadás illetéke: 4000 Ft

Több autósiskolában kérnek egy-két ezer forintot regisztrációs díjként, vizsgaügyintézési díjként, a vizsgákon kocsihasználati díjként, esetleg tansegédlet, tanpálya használati díjként. 
Ezek pontos összegeit a beiskolázási szerződésekben találhatjuk meg!

 
Beiratkozás, orvosi alkalmassági

A beiratkozás tulajdonképpen a jelentkezési lap kitöltéséből, a beiskolázási szerződés aláírásából, illetve a tanfolyami regisztrációból áll. Előfordulhat az is, hogy a beiratkozást követően nem azonnal kezdjük meg a tanfolyamot. 

Amikor például a kezdő vezetői engedélyt bevezették, több ezren beiratkoztak előre, hogy ne essenek ennek hatálya alá, a tanfolyamot ugyanakkor csak hónapokkal később kezdték meg.)

A jelentkezési lap kitöltésekor figyeljünk arra, hogy adatainkat pontosan, a kérdéseket pedig a valóságnak megfelelően töltsük ki, hiszen hamis adatok közlése büntetőjogi felelőséggel jár! Lehetőleg olvashatóan, nagy nyomtatott betűkkel írjunk, mert később problémánk lehet az olvashatatlan, félreírt adatokból.  A beiratkozáshoz egy igazolványképet is le kell adni, de nem ez lesz a későbbi vezetői engedélyünkben. Vannak iskolák, ahol helyben van lehetőség a fényképek elkészítésére. 

A beiratkozás feltétele az érvényes orvosi alkalmassági vélemény! Csak hivatalos gépjárművezetésre jogosító alkalmasságit lehet elfogadni! Többször érkeznek olyan tanulók, akik e helyett sportorvosi, katonaorvosi, munka-alkalmassági stb. igazolásokat akarnak "elsütni", de ezek nem érvényesek!

A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatért fizetni kell, mivel nem a Tb. által finanszírozott szolgáltatás! Viszont így bármelyik háziorvosi vagy üzemorvosi szolgálatnál elvégeztethetjük. A vizsgálathoz egy adatlapot kell kitölteni. Maga a vizsgálat szemészeti és általános belgyógyászati vizsgálatból áll (vérnyomás mérés, cukorszint ellenőrzés stb.).

Az alkalmassági díjtétele:

 • 40 éves korig - 10 évre érvényes 6000 Ft
 • 40 éves kor felett - 5 évre érvényes 4000 Ft

Elméleti tanfolyam

A "B"-kategóriás tanfolyam minimális kötelező óraszámmal zajlik. A képzési rendelet szerint a foglalkozások látogatása kötelező, a hiányzásokat be kell pótolni!

Érdekes tapasztalat az, hogy a tanfolyam kezdetekor sokan megpróbálják előre elbliccelni az órákat, mondván, hogy inkább otthon tanulná meg a tananyagot. De egy-két foglalkozás meghallgatása után inkább a tanfolyami formát választják, mert rájönnek, hogy nem is lehet otthon mindent megtanulni.

10-15 évvel ezelőtt a KRESZ-tanfolyamok 22 foglalkozásból álltak, és 1-2 hónapig tartottak. Ehhez képest a jelenleg érvényes óraszámok minimálisak. Az eredmények azt mutatják, hogy aki minden foglalkozáson aktívan részt vesz, azok KRESZ-vizsga megfelelési aránya nagyságrenddel jobb. De amint a bevezető gondolatból kitűnt, a hiányzást amúgy is be kell pótolni.

A  "B"-kategóriás elméleti tanfolyam kötelező minimális óraszáma:  28 óra  (általában 7´4 órás foglalkozás).

Vannak iskolák, ahol a kötelezőn felül is tartanak foglalkozásokat, de a legtöbb helyen úgy tanítanak, hogy a 28 óra alatt elsajátítható legyen minden, ami a vizsgához szükséges. Általában az a szerencsés, ha a tanfolyam 2-3 hét alatt zajlik le. Az ennél rövidebb képzés esetén nincs elegendő idő az otthoni tanulásra, hosszabb tanfolyam esetén pedig könnyen el lehet felejteni az elején tanultakat.

A tanfolyam három tantárgy elsajátításából áll:

KRESZ-, vezetéselmélet és szerkezettan, illetve biztonsági ellenőrzés, hibaelhárítás. Az elméleti oktatás célja a sikeres elméleti vizsgára való felkészítés, illetve a jármű vezetésének elméletbeli megalapozása. Mivel a vizsga számítógépes tesztlap kitöltés formájában történik, ezért a tanfolyamok utolsó foglalkozásain általában számítógépes gyakorlásra kerül sor.

Figyelem! Sok-sok év tanítási tapasztalata alapján, a foglalkozásokon elhangzottak meghallgatásán kívül mindenképpen szükség van otthoni tanulásra is! A tananyagnak elég sok olyan része van, amit be kell magolni, különösebb magyarázatot vagy értelmezést nem igényel. Például a közlekedési táblák nevei, a sebességhatárok kilométer/óra értékei, az egyes fogalmak stb.

A tanuláshoz feltétlenül szerezzünk be könyveket, számítógépes gyakorló programot!  A leghasznosabb könyv a valamennyi vizsgakérdést tartalmazó Tesztkönyv, de hasznos - bár terjedelmében nagy mennyiségű tanulnivalót tartalmaz - a hivatalos "B"-kategóriás tankönyv is. Sok iskolában adnak saját készítésű oktatási segédleteket, oktatócsomagot. Mivel ezeket általában a tanítás és vizsgaeredmények tapasztalataiból állítják össze, ezért tömörek és így igen hasznosak. 

A legtöbb iskolában biztosítanak térítéssel vagy ingyenesen plusz foglalkozásokon - korrepetáláson - való részvételi lehetőséget. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, vagy ha nem sikerül elsőre a vizsgánk, éljünk ezzel a lehetőségekkel.

Vöröskeresztes tanfolyam

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a vezetői engedély csak akkor vehető át, ha ez a vizsgánk is sikerül!
Pontosítva, azt az igazolást, amit az okmányirodában be kell mutatni a jogosítvány kiállításához, csak a sikeres vizsgaigazolás esetén kapjuk meg.
Nem kell vizsgáznia azoknak, akik szakirányú végzettséggel - eü. szakmunkásképző bizonyítvány, érettségi, illetve diploma - rendelkeznek, illetve akiknek 1984 után szerzett vezetői engedélye, igazolványa - pl. motorra, segédmotorra - van.

KRESZ-vizsga

A "B"-kategóriás KRESZ-vizsga egy elméleti vizsga, amelyen számítógépes tesztlapot kell kitölteni. A monitoron megjelenő válaszok közül a helyeset az ujjunkkal kell megjelölni.

A vizsga 55 kérdésből áll. 
Ezek zöme a közlekedési szabályokról szól. A kérdések alapja a hivatalos jogszabály, és azok értelmezése.
Ezen felül a kérdéssor 5 műszaki kérdést is tartalmaz (szerkezettan, biztonsági ellenőrzés-hibaelhárítás), valamint 6-8 vezetéselméleti, vezetéstechnikai kérdést. 
A közlekedési kérdések nem csak személygépkocsira vonatkozhatnak, hanem mindazon járművekre, amelyeket majd "B"-kategóriával vezethetünk. Továbbá szerepel környezetvédelmi és tüzelőanyag-takarékossági kérdés is.
A kérdésekre összesen 75 pontot kaphatunk, mivel 10 kérdés - az úgynevezett ábrás kérdések - 3 pontot érnek.
A vizsgán az felel meg, aki eléri a 65 pontot, tehát összesen maximum 10 hibapontot kap!

Mivel a 11 hibapontos bukás eléggé dühítő, ezért pár jó tanács a vizsgához, amivel értékes pontot nyerhetünk:

A kérdések megválaszolására 1-1 perc áll rendelkezésre. Figyeljünk arra, hogy ne szaladjunk ki az időkeretből.
A bejelölt válaszokon utólag már nem lehet változtatni.
Ha a Tovább gombot jelöljük meg, akkor a végén visszakapjuk a kérdést, de csak a maradék idővel!
A tesztet a számítógép azonnal kiértékeli, majd megtekinthetjük az elrontott kérdéseket.

Ha nem sikerül a vizsgánk, akkor azonnal jelentkezhetünk pótvizsgára, amit általában egy-három héten belül tehetünk le.

Milyen oktatót válasszak?

A gyakorlati oktatás egyik legfontosabb, a későbbieket legjobban meghatározó momentuma az oktató kiválasztása, hiszen ez az ember fog minket ténylegesen megtanítani a vezetés fortélyaira, illetve ő fog felkészíteni bennünket a két gyakorlati vizsgára.
Az autósiskolák zöme - főleg akik számára az elsődleges szempont a színvonal biztosítása - jól képzett, a mai kor igényeinek és a tanulók elvárásainak maximálisan megfelelő gyakorlati oktatókat alkalmaznak. Ugyanakkor a szakmai színvonal mellett nem kevés szerepet kap az emberi kommunikációs képesség, hiszen 30 vagy még több órán keresztül négyszemközt leszünk összezárva leendő oktatónkkal, s így egyáltalán nem mindegy, hogy ez az idő milyen légkörben, milyen hangulatban telik el.
Mivel nem vagyunk egyformák, gyakran előfordul, hogy mégsem érezzük magunkat kellemesen az oktatóautóban (a mások által agyondicsért tanár úr mellett), és ennek fő okát abban látjuk, hogy nem megfelelő az emberi kontaktus az oktató és közöttünk.

Ennek elkerülése végett elsősorban azt tanácsoljuk, hogy az oktató kiválasztás előtt próbáljuk magunkban megfogalmazni milyen elvárásaink vannak leendő tanárunkkal szemben! 
Itt elsősorban emberi magatartásra gondolunk. Majdnem mindenki azt kéri, hogy türelmes legyen az oktatója, de ez az a tulajdonság aminek hiányában nem is lehet valaki oktató. 
Inkább egyéb elvárásainkat fogalmazzuk meg magunkban, például szigorú legyen vagy elnézőbb, jó humorú vagy inkább komoly stb. 
Az oktatójárműben tanítás közben tilos dohányozni, ami természetesen az oktatóra is érvényes!

Legfontosabb objektív szempontok:

 • Az oktató neme. Zömében férfiak oktatnak, de egyre népszerűbbek a hölgy oktatók. Előfordul azonban, hogy idegenkedünk ettől a megoldástól, főleg előítéletek miatt, pedig a hölgy oktatók szakmai nívója semmivel nem kisebb. Gyakran találkozunk viszont olyan esettel, hogy a féltékeny vőlegények szívesebben íratják be választottjukat hölgy oktatókhoz.
 • Az oktató életkora. 22 éves kortól lehet valaki oktató, felső korhatár nincs. Az idősebb oktatók nagyobb tapasztalat rendelkeznek, ami jól jöhet a vizsgadrukkok legyőzésében, de ugyanakkor akik több évtizede tanítanak, fásultabban taníthatnak. A fiatalabbak lelkesebbek, és általában jobban szót értenek az ifjabb korosztállyal. Idősebb oktatónál előfordulhat, hogy magázó viszonyban zajlik az oktatást.
 • Az oktató jármű típusa. A legtöbb tanuló ezt a szempontot helyezi előtérbe. Sokan arra gondolnak, hogy célszerű lenne olyan típuson tanulni, amilyen épp otthon rendelkezésre áll. Van aki pedig úgy gondolja, hogy jobb, népszerűbb autóban kellemesebben fogja érezni magát a tanítási idő alatt.  Régi szakmai szlogen: "A jogosítvány a világ összes autójára érvényes" . Nem ér semmit az a megszerzett vezetői tudás, amellyel egy másik járműbe ülvén csődöt mondunk. Tehát a mi tanácsunk, hogy az oktatóautó típusa kevésbé meghatározó!  Ma már a nívósabb autósiskolák csak korszerű, maximum 3-4 éves személygépkocsikkal tanítanak, olyanokkal, amelyek hasonlóak az utcákon futó legnépszerűbb típusokkal.

Amit viszont nem árt tudni:

Az oktatójárművek általában kiskategóriás autók. A nagyobb járművek menettulajdonságai nem igazán alkalmasak tanításra, illetve a rutinfeladatokat is nehezebb végrehajtani a nagyobb méretek miatt. Csak négy és öt ajtós, valamint öt személyes járművekkel lehet oktatást végezni. Ha automata váltós személygépkocsikkal tanulunk, illetve vizsgázunk, akkor a vezetői engedélybe korlátozásképpen ezt bejegyzik!

Milyen időbeosztásban szeretnénk gyakorolni?

Az oktatók nagy része a tanítást munkaidőben főállásként végzi. Általában reggel 7-kor kezdenek és délután 5-kor indulnak el az utolsó tanulóval. Törvény írja elő, hogy egy nap maximum 10 órát dolgozhatnak. S mivel általában dupla órát tanítanak, ezért ez naponta 5 tanuló számára jelent vezetési gyakorlást.
Általános tapasztalat, hogy sűrűbben járhatunk vezetni, s így hamarabb végezhetünk, ha napközben, azaz délelőttönként is ráérünk. Esti vezetésre ritkábban járhatunk.  Ráadásul ősztől tavaszig korán sötétedik, és sokkal nehezebb úgy tanulni, hogy még azt sem látjuk, hova tesszük a lábunkat.

A hétvégi vezetés, főként a forgalmi vizsgára felkészülés idejében szintén nem szerencsés, hiszen jóval gyérebb a forgalom a városban, mint amilyen majd lesz a vizsga időpontjában.
Sok iskola ráadásul mind az esti, mind a hétvégi vezetés esetén felárat számol fel!

Hol szeretnénk gyakorolni, illetve találkozni az oktatóval?

Természetesen a házunk előtt! Elvi akadálya nem lenne, csakhogy érdemesebb gyakorolni ott, ahol majd vizsgázni fogunk. Az oktatók nagy része olyan helyen vált - találkozik a tanulóval -, ami jól megközelíthető tömegközlekedési eszközzel. 

Fontos tanács! 

A legkörültekintőbb oktatóválasztás után is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy mégsem érezzük magunkat jól a tanárunk mellett. Ilyen esetben bátran keressük fel az iskola irodáját, vagy esetleg személyesen az iskola vezetőjét. Minden autósiskola biztosítja a lehetőséget a tanárcseréhez.
Inkább éljünk ezzel, minthogy végigkínlódjuk az oktatást egy rossz légkörben!

És végül, egy szakmai mondás:

A jó oktatót úgy keresi a tanuló, hogy: "Hol a tanár úr?", a közepeset úgy, hogy: "Hol az oktatóm?", a rosszat pedig úgy, hogy: "Hol a sofőröm?"

Felkészülés a forgalmi vizsgára

A járművezető képzés gyakorlati főoktatásában elsősorban az a cél, hogy a tanuló a gépjármű biztonságos kezelése mellett szabályosan és helyesen beilleszkedjen a forgalomban közlekedők közé. Természetesen az általános célok elsajátítása mellett az oktatás fontos feladata a vizsgára történő felkészítés. A járműkezelési-vizsgára felkészülésben leírtak itt is érvényesek, de mivel még több koncentrálást, pontosságot igényel a feladatok megoldása, ezért a nyugodt, pihent állapotban történő járművezetés még nagyobb hangsúlyt kap!

Az oktatás ezen szakaszában lehetőség nyílik 4 órát vezetni egy nap alatt, egy óra szünet közbeiktatásával. Ezt azonban csak azoknak ajánljuk, akik nagyon ügyesek, netán már valamennyire tisztában vannak az autóvezetés fortélyaival, mivel a 4 óra igen fárasztó lehet. A forgalmi vizsgán úgynevezett vizsgaútvonalakat kell bejárni. 

A felkészítés így zömében ezeken az útvonalakon történik. De mivel az útvonalak alatt csak kezdő és végpontokat kell érteni, ezért a gyakorlás alatt sokkal több helyszínt ismernek meg a tanulók, mint amennyi a vizsgán lehetséges. Ezt ne bánjuk, mert tapasztalatot, rutint szerzünk, amit majd egy esetleges váratlan helyzetben jól fogunk kamatoztatni.

A "B"-kategóriás képzésben a forgalmi vizsga előtt 21 órát kell vezetni.

Ebből 4 órát városon kívül, úgynevezett országúti vezetés formájában. Általában az oktatók zöme ezt 2´2 órában tudja le. Amennyiben egy nap alatt kerül sor az összesre, akkor itt is érvényes a közbeiktatott egy órás szünet. A lakott területen kívüli vezetés alatt legalább 160 kilométert kell mennünk, és szerencsések vagyunk, ha megismerhetjük ez idő alatt az autópályás vezetés fortélyait is! A forgalmi vizsga útvonalai közül is van, amelyik elhagyja a várost!

Ezen felül 2 óra kötelező sötétben történő, úgynevezett éjszakai vezetést is tartalmaz a tanterv. Az évszakoknak megfelelően meg van határozva melyik hónapban melyik az a legkorábbi időpont, amikor ezt a vezetési gyakorlatot meg lehet kezdeni. Nyáron kellemetlenebb a helyzet, hiszen az év közepén leghamarabb este 9-kor kezdődhet a foglalkozás, ami két órát feltételezvén 11-ig tart.

Figyelem! Vannak iskolák, ahol az országúti és éjszakai vezetésért felárat kérnek!

Forgalmi vizsga

A forgalmi vizsga az oktatás csúcspontja! Igazából itt kell beszámolnunk egy önálló, szabályos és biztonságos vezetés produkálásával mindarról, amit eddig megtanultunk. A KRESZ-szabályok ismeretén és alkalmazásán keresztül, a vezetéselméleti, vezetéstechnikai fogások végrehajtásán át a közlekedési érzékünk, közlekedési kultúránk, alkalmazkodóképességünk bemutatásáig mindent. Természetesen - és ez a vizsgaszabályzatban is rögzítve van - egy kezdő vezetőtől elvárható szinten.

Itt is megemlítjük, hogy a forgalmi vizsgán legyen nálunk az érvényes személyi igazolványunk! Igen kellemetlen, amikor minden vizsgakörülmény a legoptimálisabb, nincs nagy forgalom, kedvező az időjárás, jó kedvvel, felkészülten érkeztünk, sőt az oktató a fülünkbe súgja, hogy a legjobb vizsgabiztost fogtuk ki, és amiért nincs nálunk személyi okmány, nem vizsgázhatunk.

A forgalmi vizsga a vizsga kiinduló helyéről indul. Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert lehetséges hogy az oktatónkkal a gyakorlás során nem itt találkoztunk.  Forgalmi vizsgán is udvarias gesztus, ha kiszállunk az autóból és a vizsgabiztos köszönését udvarias bemutatkozással fogadjuk!

A vizsgabiztos leegyezteti a személyes adatainkat, majd a szerencsére bízva egy vizsga feladatlapot húzat velünk! Ezen a lapon egy szám szerepel, amely egy útvonalat jelent, amerre a vizsgán haladni fogunk. Természetesen ahogy már jeleztük ez csak egy kezdő és végpontot jelent, a konkrét nyomvonal menet közben fog eldőlni.

Figyelem! A forgalmi vizsga kapcsán még jobban ki kell hangsúlyoznunk: Az útvonalakat és a feladatokat kizárólag az oktatónk fogja velünk közölni! A vizsgabiztos ugyan adhat utasításokat az oktatónak, de ez nem nekünk szól, ne foglalja le a figyelmünket!

A vizsga elején a vizsgabiztos is el fogja mondani nekünk mindezt.

A forgalmi vizsgán az indulás előtt szintén le kell ellenőrizni mindazokat, amiket a járműkezelési vizsgán, sőt egy üzemi fékpróbát is kell tennünk. Az ellenőrzések megállapításait az oktatónk felé hangosan közöljük!

Tanácsaink a forgalmi vizsgával kapcsolatban

Előfordulhat, hogy nem egy, hanem két vizsgabiztos ül a hátunk mögött! Ne idegeskedjünk külön ezért. Általában ezek a vizsgák sokkal objektívabb végeredménnyel zárulnak. Sajnos, ha ötödik vizsgára kényszerülünk, automatikusan két vizsgabiztos fogja figyelni a teljesítményünket.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a tanulót otthon olyan tanácsokkal látják el, hogy vigyázzon, mert a vizsgán majd beugratják, beviszik a behajtani tilosba, vagy megállítják a megállni tilos tábla után. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nincs ilyen! 

Ami viszont előfordulhat, hogy a vizsgabiztos kíváncsi a tanuló helyzetfelismerésére, és így az oktatónktól olyan utasítást kaphatunk, hogy "forduljunk jobbra a következő lehetőségnél" vagy "álljunk meg olyan helyen ahol ez szabályosan végrehajtható". De ez nem ugyanaz, amivel otthon riogatnak! Ilyen esetekben mi döntünk, és döntsünk helyesen!

Előfordulhat, hogy elkövetünk egy-egy apróbb szabálytalanságot, és észrevesszük azt. Soha ne hívjuk fel a vizsgabiztos figyelmét erre, ne szabadkozzunk, inkább tegyünk úgy mintha nem is történt volna semmi. Egyrészt elképzelhető, hogy amit hibának ítéltünk meg, nem az, másrészt pedig volt már arra példa, hogy a vizsgabiztos épp kinézett az ablakon és nem vette észre a hibás ténykedésünket.

A vizsgadrukk leküzdésére sok tanuló azt a módszert alkalmazza a vizsgán, hogy túl lassan közlekedik, mondván, hogy az idegesség és a sebesség így kompenzálja egymást. 
Tudnunk kell azonban, hogy az indokolatlanul lassú haladás ugyanúgy hiba. Amennyiben a forgalom az út és látási viszonyok lehetőséget adnak a megengedett sebesség 90%-nál ne haladjunk lassabban!

Amennyiben a vizsgabiztos félreállítat, és közli, hogy a vizsga sikertelen, akkor próbáljuk megőrizni higgadtságunkat. Még akkor is, ha esetleg nem értünk egyet a ténnyel, viselkedjünk kulturáltan, csendben üljünk át a túloldalra, az oktatónk fogja a kocsit visszavezetni. 

Soha ne illessük kritikával a vizsgabiztost, főleg ne agresszív, felemelt hangon. A vizsgabiztosnak ilyen esetben joga van a tanulót bizonyos ideig, akár fél évig is a vizsgákról eltiltani.

A vizsgán az oktató felel a járműért és a benne ülőkért. Joga és kötelessége megakadályozni egy esetleges balesetet. Ha beleavatkozik a vezetésünkbe, ezt azért teszi, mert úgy ítéli meg, hogy elértük azt a határt ami után már veszélyes a közlekedésünk. Bár ebben az esetben a vizsgánk sikertelen, fogadjuk el a döntését és azt a tényt, hogy ő sokkal jobban ért ehhez, mint mi.

A forgalmi vizsgán is el kell végezni két manőverezési feladatot. Járda mellé párhuzamosan be kell parkolni akár előre, akár hátrafelé menetben. Egy ívben meg kell fordulni a szabályok betartása mellett. Mindkét esetben az oktatónk csak a feladat végrehajtására ad majd utasítást, a helyszínt nekünk kell megválasztani. Ebben legyünk körültekintőek! Nem kell kapkodnunk, az elhangzott utasítás után még nyugodtan haladhatunk akár több száz métert is a legmegfelelőbb útviszonyok megtalálása érdekében.

A leggyakoribb azonnali sikertelenséget okozó hibák:

 • közvetlen balesetveszély,
 • gyalogos elsőbbségének nem megfelelő biztosítása,
 • záróvonal átlépése, buszsávban közlekedés,
 • gyorshajtás (főleg sebességet korlátozó táblánál illetve vasúti átjáróban).
 • elsőbbség meg nem adása (általában jobbkezes utca elnézése),
 • helytelen besorolás (pl. egyirányú úton balra kanyarodás előtt),
 • sikertelen parkolási kísérlet,
 • szabálytalan iránytartás, kanyarodás.

A vizsgaszabályzat szerint a kisebb hibákra hibavonalat kapunk. Sajnos 10 hibavonal felett szintén sikertelen a vizsgánk!

Figyelem! Sok tanuló azzal a téves információval rendelkezik, hogy ha a kiindulási helyre a tanuló vezeti vissza a járművet, akkor a vizsgaeredménye biztos hogy "Megfelelt". Sajnos nem így van! Ha az említett hibavonalak meghaladják a tizet, de közvetlenül bukást eredményező hibát nem követtünk el, a vizsgabiztos nem állítja meg a járművet, és a sikertelenséget csak visszaérkezéskor közli velünk!

A vizsga végén a kiindulási helyen a vizsgabiztos értékeli a teljesítményünket és ez alapján minősíti a vizsgát sikeresnek vagy sikertelennek! Általában átfogó, alapos, de rövid véleményt mond a tevékenykedésünkről. Amennyiben sikerült a vizsga, jó tanácsokkal is el szokták látni a tanulókat, valamint ismertetik a teendőinket, hogyan kaphatjuk meg a jogosítványunkat.

A sikeres vizsga nem jogosít még önálló járművezetésre, azt csak a meglévő vezetői engedély birtokában lehet gyakorolni!

A hálapénz kérdése

Legszívesebben ezt a részt még világosabb betűkkel írnánk, hogy ne lehessen elolvasni. :-) Mégis úgy gondolom, hogy beszélni kell erről is, hiszen ebben a szakmában jelen volt mindig ez a téma.

Két ismert példát említenék:

 1. A hetvenes-nyolcvanas években léteztek úgynevezett borravalós szolgáltatások és ez is az volt!
 2. Minden tanulóban felmerül a gondolat valamilyen formában, vajon le lehet-e fizetni a vizsgabiztosokat?

Azt hiszem, az a korrekt, ha egy hozzánk beiratkozó tanuló nem csak a szolgáltatás publikus részeivel van tisztában, hanem tudja az íratlan szabályokat is.

Társadalmunkban igen sok fekete pénz cserél gazdát. Természetesen morálisan, erkölcsileg és gazdaságilag is az lenne a helyes, ha ez nem így működne. Remélhető, hogy az ország ebben a tekintetben is pozitív irányba tart. De, amikor egy oktató olyan tanulóval találja magát szemben, aki magától felajánl egy kis plusz pénzt külön bánásmódért, sűrűbb vagy esti vezetési időpontokért, házhozszállításért, ki az az oktató, aki ezt visszautasítaná? Mint ahogy sajnos igaz, ennek a következménye, hogy aki nem él ezzel a módszerrel, az ebből szempontból máris hátrányba kerül a fizetőssel szemben.

Vagy egy sikeres vizsga után, az oktató munkájának elismerésére összeállított ajándékcsomagot, vagy esetleg borítékot még senki nem utasította el.

Amit feltétlenül tudnunk kell

A szolgáltatás hivatalos ára mindent tartalmaz annak érdekében hogy megszerezhessük a vezetői engedélyünket. Erkölcsileg elítélem azt az oktatót, aki nem a tudása legjavát adja azoknak, akik csak az alapdíjakból szeretnének megfelelni, illetve teljesíteni! Amennyiben külön szolgáltatást kívánunk igénybe venni közvetlenül az oktatótól, legyünk tisztában ennek a jogi hátterével, ha pedig jogszabályt sértünk, fel kell vállalnunk azok következményeit!

Például azért adunk külön juttatást az oktatónknak, hogy egy nap többet vezethessünk, mint 2 vagy 4 óra, hogy az oktató beírja az óránkat, de ne kelljen levezetni, így tudjunk gyorsabban végezni, (nyílván akik már tudnak vezetni) hogy előre levezethessük a kötelező forgalmi órákat stb.

Fontos tanács! Ha az oktató munkáját szeretnénk elégedettségünk jeleként külön meghálálni, akkor azt az utolsó sikeres vizsga után ejtsük meg, nehogy azt a látszatott keltse a dolog, hogy a vizsgaeredményt kívánjuk befolyásolni.

Sajnos még mindig sok tanuló keresi meg az iskolánkat azzal, hogy tanácstalan, kell a vizsgára a vizsgabiztosnak pénzt vagy ajándékot vinnie. Felderített tény, hogy a múltban - reméljük a jelenben már sehol sem - voltak olyan helyek, ahol a vizsga eredményét pénzzel pozitív irányba lehetett alakítani. A hatóság az utóbbi években tűzzel-vassal harcolt ez ellen. Szigorú törvényekkel, és még szigorúbb ellenőrzésekkel kívánt ennek a harcnak megfelelni!

Tudnunk kell, amennyiben a vizsgázó a vizsga eredményét bármilyen eszközzel befolyásolni akarja, akkor a hatóság nemcsak büntető eljárást indít, hanem a vizsgáztatástól is eltilthatja a jelentkezőt. Ha pedig a sikeres vizsga után derül ki ez, akkor érvénytelenítik az eredményünket, sőt a megszerzett jogosítványunkat is elvehetik! Mindenképpen az a tanácsom, hogy ne éljünk ezzel a módszerrel!

Összegzésképpen: Soha ne adjunk vizsga eredmény megváltoztatására pénzt senkinek, mert komoly bajunk lehet belőle! Ha azonban az oktató munkájával elégedettek vagyunk, és külön meg szeretnénk hálálni, amennyiben ez jogszabályokat nem sért, azt megtehetjük így is. 
De újból kihangsúlyoznám: a befizetett tandíj valamennyi szolgáltatás maximális szintű igénybevételére jogosít.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az oktató pénzt kér a vizsga elintézésére, vagy sikeres vizsga után mintegy zsarolásként ellentételt vár el, arra hivatkozva hogy segített a megfelelés érdekében, azonnal jelezzük az iskolavezető felé, különben komoly jogi problémáink származhatnak emiatt!

Pályaalkalmassági Vizsga (PÁV)

Ha ötödszörre sem sikerülne a forgalmi vizsgánk, akkor pályaalkalmassági vizsgálatra kényszerülünk!
Ez a vizsgálat egy egy napos bonyolult pszichológiai és vezetési tréning, ahol szakemberek arra kíváncsiak hogy alkalmasak vagyunk-e jármű vezetésére. 
A tapasztalat az, hogy a jelöltek nagy többségénél maximum lelki tényezőkre - idegességre - vezetik vissza a sikertelenségi sorozatot, és a PÁV után lehetőséget biztosítanak a tanulmányok és vizsgák folytatására.
Fontos! Sokan a PÁV-ra kerülést kudarcnak élik meg, és ezért elmegy a kedvük. Ne adjuk fel! Tekintsük a PÁV-ot egy állomásnak, ahol az érdekünkben történik minden. Érdemes minél előbb megcsinálni, mert sokszor a vizsgálatokra egy hónapos előjegyzéssel dolgoznak, és gyakran előfordul, hogy kifutunk az egyéves időtartamból!

Igazolás eredményeinkről

A sikeres forgalmi vizsga után 3 munkanappal keressük fel a Vizsgabizottságot ügyfélfogadási időben. Vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat és a Vöröskereszt vizsgaigazolását!
Egy igazolást fogunk kapni, amellyel az okmányirodában átvehetjük majd az új vezetői engedélyünket.
Az igazolásért fizetni nem kell! Amennyiben nem tudunk elmenni, meghatalmazással és a Vöröskereszt igazolás bemutatásával bárki átveheti!
Ne legyünk erőszakosak, a 3 munkanap előtt a Vizsgabizottság nem adja ki az igazolást! Sajnos sok tanuló türelmetlenségből folyamatosan keresi emiatt telefonon és személyesen is a hatóságot.
Ha nem megyünk el az igazolásért, 1 hónap után kiértesítenek minket feledékenységünkért cserében.

Végül az okmányiroda

A vezetői engedélyt az okmányirodában állítják ki! Sajnos ez képletes, hiszen a kiállítás nem azonnali, általában 1-3 héten belül kipostázzák a címünkre.
A vezetői engedélyben lévő fényképet helyben készítik el, és 4000 Forint illetéket kell befizetnünk!
Figyelem! A közigazgatási törvények értelmében nemcsak a területileg illetékes okmányirodába, hanem bárhová elmehetünk az ügyintézés céljából!

Sok sikert, eredményes felkészülést kívánunk!

Jelenlegi hely